Čínský Herbář
Čeština

Acerola

acerola

Jiné názvy:

  • česky - barbadoská třešeň
  • latinsky - Malpihgia glabra

 

 

 

Acerola je tropický stálezelený strom, který má domovinu ve Střední a Jižní Americe, hlavně v oblasti Antil a Barbadosu, proto se jí také někdy říká antilská/barbadoská třešeň. Nyní se s Acerolou můžeme setkat v Asii, Africe i Austrálii. Strom je znám a oblíben hlavně pro své plody, které vznikají po odkvětu červeno-růžových květů. Připomínají třešně, mohou však být až 3 cm velké. Zprvu jsou žlutavé, postupně červenají. Barva je sytá, slupka hladká a lesklá. Mohou se jíst syrové, vařené, zpracovávají se též do omáček, džusů, vín, džemů a pyré.
 
Složení plodu aceroly:

Co dělá acerolu jedinečnou, je právě složení jejích plodů. Ty mají dle všeho až 65x více vitamínu C než citrusové plody. Udává se, že má 1790 mg vitamínu C na 100 g dřeně. Je tvořen hlavně kyselinou askorbovou, dehydroaskorbovou a diketogulonickou.

Z vitamínů dále obsahuje vitamín A, tiamin (vitamín B1), riboflavin (vitamín B2) a niacin (vitamín B3). Z minerálů jsou nejzastoupenější vápník, železo, draslík, hořčík a fosfor.

V acerole však nejsou pouze vitamíny a minerály. Důležitými složkami jsou antokyany, což jsou ve vodě rozpustné pigmenty, které patří mezi flavonoidy. Ty se vyznačují hlavně tím, že snižují oxidační stres, působí protiinfekčně, posilují cévní stěny atd. Z aceroly byly izolovány cyanidin-3-alfa-O-rhamnosid (C3R), pelargonidin-3-alfa-O-rhamnosid (P3R) a quercitrin.

Důležitou součástí jsou také bílkoviny, které tvoří cca 16 g/100 g dužiny (aktivní enzymy, aminokyseliny: alanin, prolin, asparagin, serin atd.), dále tuky, kterých je cca 3 g/100 g dužiny. Jedná se hlavně o tuky zdravé, tj. polynenasycené mastné kyseliny, např. olejovou a linolovou.

Použití testovaná v praxi: 

  • Snížení oxidačního stresu, čímž se zpomalí postup degenerativních pochodů v těle
  • Působí jako prevence a omezení nádorového bujení
  • Ochraňuje před poškozením DNA toxiny a radiací
  • Snižuje patologické záněty
  • Posiluje imunitní systém, jeho obranné antiinfekční a protinádorové funkce
  • Podporuje správné trávení a metabolismus, má antiobezitní účinky
  • Posiluje funkci a zdraví trávicího traktu
  • Ochraňuje jaterní tkáň a podporuje její regeneraci
  • Reguluje hladinu cukru v krvi a omezuje patologickou glykaci bílkovin, která se děje při zvýšené hladině cukru v krvi
  • Prevence a pomoc při infekčních onemocněních. Acerola dokáže potlačovat množení mnoha různých bakterií, včetně těch způsobujících zubní kaz, žaludeční vředy (H. pylori), záněty močových cest (E. coli), i rezistentního stafylokoka atd.
  • Je pomocníkem při řešení houbových infekcích
  • Udržuje zdravou a pružnou pokožku, zpomaluje její stárnutí

 

Zdroje:

Düsman E, Berti AP, Mariucci RG, et al. Radioprotective effect of the Barbados Cherry (Malpighia glabra L.) against radiopharmaceutical Iodine-131 in Wistar rats in vivo. BMC Complementary and Alternative Medicine. 2014;14:41. doi:10.1186/1472-6882-14-41.

Motohashi N, Wakabayashi H, Kurihara T, et al. Biological activity of Barbados cherry (acerola fruits, fruit of Malpighia emarginata DC) extracts and fractions. Phytother Res. 2004;18(3):212-223.

Cáceres A, López B, Juárez X, del Aguila J, García S. Plants used in Guatemala for the treatment of dermatophytic infections. Evaluation of antifungal activity of seven American plants. J Ethnopharmacol. 1993;40(3):207-213.

Dartsch PC, Kler A, Kriesl E. Antioxidative and anti-inflammatory potential of different functional drink concepts in vitro. Phytother Res. 2009;23(2):165-171.

Venugopal, T. M.; Mallikarjun, N.; Somasundar, K.; Nagaraj, K.; Prabhuswamy. Antioxidant and Antibacterial activity of Methanol Extract of Malphigia glabra against viridans Group of Streptococci involved in Dental Caries. Advances in Bioresearch . 2016, Vol. 7 Issue 1, p173-180. 8p.

Belwala T, Devkota HP, Hassan HA, et al. Phytopharmacology of Acerola ( Malpighia spp. ) and its potential as functional food. Trends in Food Science & Technology 2018. 74. 99-106.

Motohashi N, Wakabayashi H, Kurihara T, et al. Biological activity of Barbados cherry (Acerola fruits, fruit of Malpighia emarginata DC) extracts and fractions. Phytotherapy research 2004: PTR. 18. 212-23. 10.1002/ptr.1426.

Costa A, Lindmark L, Arruda LH, et al. Clinical, biometric and ultrasound assessment of the effects of daily use of a nutraceutical composed of lycopene, acerola extract, grape seed extract and Biomarine Complex in photoaged human skin. An Bras Dermatol. 2012;87(1):52-61.