Čínský Herbář
Čeština

Chlorella

BIO hover-chlorela-prasek

Jiné názvy:

  • latinsky - Chlorella pyrenoidosa

 

 

Tento typ řas se na Zemi objevil již v předkambriálním období, tj. před více než 2,5 miliardami let. Název chlorella pochází z řečtiny a znamená zelený. Kolem roku 1900 se chlorella dostala do zájmu vědců, kteří v ní viděli obrovský nutriční potenciál. V roce 1950 se na Carnegie Institution of Washington začaly provádět první studie o složení a účincích chlorelly. V současné době jsou na špičce Japonci, a to jak ve výzkumu, tak produkci. Existuje mnoho druhů chlorell, např. Ch. vulgaris, kessleri, pyrenoidosa atd.

Chlorella patří mezi jednobuněčné eukaryotické sladkovodní řasy, které mají vysokou fotosyntetickou aktivitu a má tedy velké množství chlorofylu, což je barvivo, které je obsažené v buněčných organelách chloroplastech a zapojuje se do první fáze fotosyntézy, na jejímž konci z oxidu uhličitého a vody vzniká glukóza. Má podobnou stavbu jako hemoglobin, jen centrálním iontem není železo, ale hořčík. Chlorelly mají sférický (kulovitý) tvar a pevnou buněčnou stěnu, která je ochraňuje před nepříznivými životními podmínkami. Při množení vytváří souvislou biomasu. Chlorella je v současnosti pěstována ve velkém a sbírána a zpracovávána do prášku, tablet atd.

Složení chlorelly:

V řase najdeme velké množství bílkovin, které tvoří i více než 50 % řasy, resp. suché biomasy. Z aminokyselin je nejvíce zastoupená kyselina aspartamová, alanin, valin, kyselina glutamová atd.

Polysacharidy také tvoří velký podíl objemu chlorelly. Jsou to hlavně polysacharidy v podobě ve vodě nerozpustné vlákniny (celulóza, hemicelulóza), dále pak amylóza a amylopektin, které slouží řase společně s jednoduchými cukry (rhamóza, galaktóza, glukóza, manóza) jako zdroj energie. Nechybí ani β1-3 glukany.

Dále chlorella obsahuje lipidy, včetně glykolipidů, fosfolipidů. Dle toho, jak je řasa pěstována obsahuje poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin. Z nenasycených či málo nasycených obsahuje kyselinu palmitovou, palmitoolejovou, stearovou atd., z nenasycených jsou to hlavně kyselina linolová, linolenová atd.

Jedinečnými složkami chlorelly jsou pigmenty. Tím nejdůležitějším je chlorofyl, který v suchém prášku z chlorelly tvoří 12 % váhy. Dále obsahuje karotenoidy (astaxantin, loraxantin atd.)

V chlorelle jsou také vitamíny, a to hlavně vitamíny skupiny B (tiamin, riboflavin, niacin, pantotenová kyselina, pyridoxin, kyselina listová, kobalamin), pak také vitamín C, E a A.

Biologickou hodnotnost chlorelly doplňují také minerály, a to vápník, draslík, sodík, fosfor, chrom, zinek, selen, železo atd.

Nemůžeme opomenout ani chlorelový růstový faktor CGF. Tento se nevyskytuje v žádné jiném živém organismu. Jedná se o nukleopeptid, který má výrazné regenerační účinky.

Použití testovaná v praxi:

  • Pomáhá při anémii, přítomnost vitamínu B12 a železa může pomoci zvýšit tvorbu červených krvinek
  • Snižuje hodnotu krevního tlaku
  • Zlepšuje metabolismus tuků, snižuje hodnoty cholesterolu
  • Zvyšuje obranné funkce imunitního systému, např. i proti cytomegaloviru
  • Omezuje patologický zánět, např. zánět provázející střevní ulcerózní kolitidu
  • Urychluje hojení ran
  • Může přinést úlevu u pacientů s fibromyalgií
  • Působí jako prevence vzniku nádorových onemocnění, může také „zabíjet“ rakovinné buňky
  • Dokáže omezit růst a zabíjet některé bakterie
  • Je dobrým detoxikačním prostředkem, např. heterocyklických aminů

Zdroje:

Dantas DMM, Costa R, Carneiro-da-Cunha MG. Bioproduction, Antimicrobial and Antioxidant Activities of Compounds from Chlorella vulgaris. Research & Reviews: Journal of Botanical Sciences.

http://www.rroij.com/open-access/bioproduction-antimicrobial-and-antioxidant-activities-ofcompounds-from-chlorella-vulgaris.php?aid=60418 

Tomohiro Bito, Mariko Bito, Yusuke Asai, Shigeo Takenaka, Yukinori Yabuta, Kazunori Tago, Masato Ohnishi, Toru Mizoguchi, and Fumio Watanabe. Characterization and Quantitation of Vitamin B12 Compounds in Various Chlorella Supplements. Journal of Agricultural and Food Chemistry 2016; 64 (45), 8516-8524

Safi C, Zebib B, Merah O. Morphology, composition, production, processing and applications of Chlorella vulgaris: A review. Renewable and Sustainable Energy Reviews 2014; 35. 265–278. 10.1016/j.rser.2014.04.007.

Merchant RE, Andre CA. A review of recent clinical trials of the nutritional supplement Chlorella pyrenoidosa in the treatment of fibromyalgia, hypertension, and ulcerative colitis. Altern Ther Health Med. 2001;7(3):79-91.

Merchant RE, Carmack CA, Wise CM. Nutritional supplementation with Chlorella pyrenoidosa for patients with fibromyalgia syndrome: a pilot study. Phytother Res. 2000;14(3):167-73.

Mohd Azamai ES, Sulaiman S, Mohd Habib SH, et al. Chlorella vulgaristriggers apoptosis in hepatocarcinogenesis-induced rats . Journal of Zhejiang University Science B. 2009;10(1):14-21.

Hui-MinWang,Jian-LiangPan,Chun-YenChen et al. Identification of anti-lung cancer extract from Chlorella vulgarisC-C by antioxidant property using supercritical carbon dioxide extraction. Process Biochemistry 2010; Volume 45, Issue 12, Pages 1865-1872.

Ibusuki K, Minamishima Y. Effect of Chlorella vulgaris extracts on murine cytomegalovirus infections. Nat Immun Cell Growth Regul. 1990;9(2):121-8.

Syed PS, Ashok A, Indhumathi P. The Uses of Chlorella Vulgaris as Antimicrobial Agent and as a Diet: the Presence of Bio-active Compounds which Caters the Vitamins, Minerals in General. International Journal of Bio-Science and Bio-Technology 2015; Vol.7, No.1 (2015), pp.185-190. 

Lee I, Tran M, Evans-Nguyen T et al. Detoxification of chlorella supplement on heterocyclic amines in Korean young adults. Environ Toxicol Pharmacol. 2015;39(1):441-6.