Čínský herbář
Čeština

Acerola jako ochránce jater před toxickým poškozením

Acerola (barbadoská třešeň, malpighia) je plod, který připomíná naši třešeň, a jelikož má strom, na němž roste, domovinu ve Střední Americe, má přízvisko barbadoská. Plod je však větší než naše třešeň, a navíc obsahuje vysoké množství vitamínu C. To z ní dělá vyhledávané ovoce, ze kterého se vyrábí i potravní doplňky. Acerola má antioxidační účinky, protimikrobiální, snižuje cholesterol atd. Vědci acerolu stále zkoumají a odhalují nové účinky a možnosti využití.

acerola1

V této studii autoři zjišťovali, zda může acerola ochránit játra před poškozením toxickým tetrachlormetanem. Jeho podávání také zvýší oxidační stres, to vyvolá odpověď imunitního systému, zánět a poškození tkáně.

Pokusným krysám autoři podali tetrachlormetan a rozdělili je do skupin, jedna skupina dostávala zbytek aceroly po vylisování, který obsahoval 7 mg a další 14 mg fenolických látek.

U krys, které nebyly léčeny acerolou došlo k výraznému poškození jater, které bylo spojené s nárůstem aktivity jaterních enzymů v séru. Jaterní enzymy jsou do krve uvolněny při poškození jaterních buněk. Dále se zvýšil oxidační stres a antioxidační kapacita organismu. U krys s acerolou byl stav jater mnohem lepší. Snížila se aktivita jaterních enzymů, zvýšila se aktivita antioxidačních enzymů a poklesl tedy oxidační stres. To mělo samozřejmě za následek, že nedošlo k tak masivnímu poškození jater.

Studií se podařilo prokázat, že acerola, resp. její část, která se běžně po vylisování vyhazuje, má antioxidační účinky a působí hepatoprotektivně. Tento odpadní produkt aceroly by mohl být využit ve farmaceutickém průmyslu, kosmetice a v potravinářství.

https://www.researchgate.net/publication/327574525_Antioxidant_activity_and_hepatoprotective_potential_of_lyophilized_extract_of_acerola_bagasse_against_CCl4-induced_hepatotoxicity_in_Wistar_rats