
Ve studii, která zjišťovala účinnost Chagy na snižování hladiny cukrů a oxidačního stresu byly využity myši, u nichž po podání vysokých dávek glukózy či aloxanu došlo k rozvoji cukrovky. Části nemocným myším byl podáván vývar z houby, část tento nedostávala, a část dostávala léčivo, které se podává pacientům s cukrovkou, tj. glibenklamid. Porovnávaly se hodnoty těchto dvou skupin myší. Nejprve se testovala Chaga na zdravých myších, u nichž mírně snížila glykémii a zlepšila glukózovou toleranci, ani po požití vyšších dávek nedošlo k velkému nárůstu glykémie. Ukázalo se, že pokud myši dostávaly Chagu, došlo ke snížení hladiny glykémie. U hyperglykemických myší došlo k poklesu hladiny cukrů ve skupině, která dostávala Chagu a glibenklamid, u myší s Chagou se redukovala glykémie po 7 dnech užívání až o téměř 16 %. Po 3 týdnech byl efekt ještě výraznější, pokles činil více než 30 %. Výsledky byly srovnatelné se skupinou myší, která dostávala glibenklamid. Navíc byl u Chagy další efekt, který však u glibenklamidu chyběl. Při podávání došlo také k výraznému poklesu volným mastných kyselin, celkového cholesterolu, triglyceriů a LDL. Naopak hladina HDL se zvýšila. A jako další plus podávání Chagy se ukázalo snížení oxidačního stresu, tj. neutralizace volných radikálů. Chaga podpořila aktivitu tělu vlastních enzymů a snížily se produkty peroxidace lipidů buněčných membrán (volné radikály reagují s lipidy v buněčných membránách a poškozují je tak), tj. poklesly hodnoty malondialdehydu. Použití Chagy také mělo regenerační vliv na tkáň slinivky břišní.
Je tedy vidět, že podávání léku glibenklamidu sice hladinu cukrů v krvi sníží, což Chaga také, navíc má komplexnější účinky, tj. i na hladinu lipidů a oxidačního stresu.
Sun JE, Ao ZH, Lu ZM, Xu HY, Zhang XM, Dou WF, Xu ZH. Antihyperglycemic and antilipidperoxidative effects of dry matter of culture broth of Inonotus obliquus in submerged culture on normal and alloxan-diabetes mice. J Ethnopharmacol. 2008 Jun 19;118(1):7-13.