Čínský herbář
Čeština

Coprinus může pomoci s cukrovkou

Coprinus (Coprinus comatus, hnojník obecný) je houba, která je rozšířená i u nás. Můžeme ji najít na travnatých plochách zahrad, parků, kolem cest, u smetišť atd. Klobouk je vejčitý, uzavřený, později se mírně otevírá. Mladá houba je světlá a postupně tmavne, až zčerná a doslova se „rozteče“. Jedlá je pouze mladá. Hnojník se nesmí kombinovat s alkoholem. Působí totiž jako antabus, tj. vyvolá nevolnost, zvracení, zrychlený tep atd.  Coprinus je využíván i jako léčivá houba v přírodní medicíně a její účinnost potvrzují také vědecké studie. Coprinus zlepšuje fungování imunitního systému, působí protirakovinně, snižuje oxidační stres a také koncentraci cukrů v krvi. V této studii se autoři zaměřili na poslední zmíněný účinek. Cukrovkou trpí stále větší počet lidí, hlavně typem II, který je často spojený také s obezitou, vysokým cholesterolem atd. Cukrovku je někdy možné zvládnout dietou, těžší případy se řeší antidiabetiky, popř. inzulinem (ten je jediným lékem u pacientů s cukrovkou I). Pacienti s cukrovkou, kteří nemají glykémii pod kontrolou, mívají poškozené cévy, nervy, sítnici, ledviny atd. Je totiž i výrazně zvýšen oxidační stres.

diabetes health

Autoři získali z Coprinu polysacharidy, a to jak ty které jsou součástí buněk houby, tak ty mimobuněčné (intracelulární a extracelulární polysacharidy), jsou na povrchu buňky či v jejím okolí.

Nejprve bylo otestováno, zda polysacharidy umí snižovat oxidační stres. Oba typy byly velmi účinné, vychytávaly volné radikály, které jsou pro buňky doslova toxické. Poškozují dokonce i DNA, čímž působí prorakovinný. Vyšší účinnost měly polysacharidy buněčné. Dále se určovalo složení, v buněčných polysacharidech se objevovaly 3 typy jednoduchých cukrů, u mimobuněčných to bylo 5 typů.  Antidiabetický efekt se určoval dle schopnosti polysacharidů snižovat aktivitu enzymu alfa amylázy. Tento enzym je tvořený slinivkou (pankreatem). Do střeva se dostává s pankreatickou šťávou, nachází se také ve slinách. Amyláza štěpí polysacharidy, tj. pomáhá trávení složených cukrů, škrobů. Vznikají tak jednoduché cukry, největší množství tvoří maltóza, ale produktem je také glukóza, které se dostává ze střeva do krve a může se zvýšit glykémie. Je tedy i v praxi snaha amylázu blokovat.

Studie ukázala, že polysacharidy z Coprinu snižují aktivitu tohoto enzymu. Ty buněčné mohou snížit jeho aktivitu až o více než 90 %.

Polysacharidy z Coprinu mohou být pomocníky pacientů s cukrovkou. Jednak snižují oxidační stres, a jednak snižují aktivitu alfa amylázy.



Cao H, Ma S, Guo H, Cui X, Wang S, Zhong X, Wu Y, Zheng W, Wang H, Yu J, Ma L, Chun-Chao H. Comparative study on the monosaccharide compositions, antioxidant and hypoglycemic activities in vitro of intracellular and extracellular polysaccharides of liquid fermented Coprinus comatus. Int. J. Biol. Macromol. 2019 Aug 02.:543-549.