Čínský herbář
Čeština

Cordyceps v kosmetice

Cordycesp sinensis (Ophiocordyceps sinensis, housenice čínská) je jednou z nejznámějších medicinálních hub. Je po tisíce let používána tradiční čínskou medicínou. Jedná se o parazitickou houbou, která napadá larvy a kukly hmyzu, které jí  následně slouží jako  zdroj živin. Cordyceps žije ve vysokých nadmořských výškách v Himalájích. Současné studie dokládají, že Cordyceps je svým složením jedinečný a má schopnost modulovat aktivitu imunitního systému, snižovat cholesterol v krvi, neutralizovat volné radikály, ničit nádorové buňky a mnohé infekční patogeny. Navíc posiluje celkovou fyzickou a psychickou aktivitu Je to tedy velmi všestranná houba.

Woman

Vědci stále hledají možnosti a oblasti, kde by se mohl Cordyceps uplatnit. Jednou z mnoha cest je také využití ve kosmetice. Během stárnutí dochází ke snižování pružnosti pokožky, pokožka se zeslabuje, ubývá regenerační potenciál, ubývají elastinová vlákna i kolagen, ubývají totiž fibroblasty, tj. buňky tvořící mimobuněčnou hmotu. Mezibuněčnou hmotu, tj. i kolagen i elastin mohou rozkládat různé enzymy.

Tyto procesy je možné zpomalit, oddálit jejich nástup použitím kosmetických přípravků. V tomto případě autoři využili právě Cordyceps. Vytvořili extrakt z mycelií a sledovali, zda sníží aktivitu enzymů, které štěpí mezibuněčnou hmotu dávající pokožce pružnost a odolnost, tj. enzymy tyrozinázu, kolagenázu, elastázu aj. Podařilo se jim prokázat, že etylacetátový extrakt má výraznou proti tyrozinázovou a antielastázovou aktivitu. Snižuje jejich aktivitu. Všechny vytvořené extrakty (i etanolový a vodný) tlumí aktivitu kolagenázy. Navíc bylo zjištěno, že extrakty mají také fotoprotektivní účinky. Ochranný UV faktor byl vyšší než 25.

Výsledky ukazují, že Cordyceps snižuje aktivitu enzymů, které štěpí kolagen, elastin a jiné součásti pokožky, které jí dodávají pružnost a odolnost. Tím nedochází k jejich degradaci, jsou v pokožce zachovány. Navíc ochraňuje také před UV zářením, které zvyšuje v pokožce oxidační stres a urychluje stárnutí a samozřejmě zvyšuje riziko vzniku melanomu. Tohoto poznatku by mohlo být využito v kosmetickém průmyslu, kdy by se mohl extrakt použít v mastech a krémech.


Cheng WY, Wei XQ, Siu KC, Song AX, Wu JY. Cosmetic and SkincareBenefits of Cultivated Mycelia fromtheChinese Caterpillar Mushroom, Ophiocordyceps sinensis (Ascomycetes). Int J Med Mushrooms 2018; 20(7):623-636.