Čínský herbář
Čeština

Enoki a její protiobezitní efekt

Jedná se o jedlou houbu, kterou je již možné zakoupit i v obchodech. Její přírodní forma, kterou můžeme najít v přírodě, má medově hnědý klobouček a sametovou nožku, zatímco uměle pěstovaná houba, tj. bez přístupu slunečního světla, je celá bílá. To však nic nemění na jejich složení, tedy ani na účincích.

 

enoki_obessity

 

Enoki je známá svými protirakovinnými, imunitu stimulujícími, antioxidačními účinky, dokáže také snižovat hladinu cholesterolu, ničit některé patogeny aj.

Vědci testují další její účinky, které by byly využitelné i ve zdravotnictví. V této studii se zaměřili na možnost ovlivnit hmotnost, obezitu právě pomocí Enoki. Obezita je v současné době velkým problémem. Není to jen estetická záležitost, ale hlavně zdravotní. Obézní lidé častěji trpí nemocemi pohybového aparátu, kardiovaskulárního systému, metabolickými poruchami ― cukrovka typu II, vysoký cholesterol, aj.

Autoři ke své studii využili chitosan z Enoki a myši, které krmili stravou, která u nich zvýšila hmotnost a vyvolala obezitu. Myši byly rozděleny do 6 skupin, kdy každá dostávala jinou dietu a jiný přídatek k ní.

1 ― standardní dieta

2 ― vysokotučná dieta

3―6 ― vysokotučná dieta s různými dávkami chitosanu z Enoki (100, 500, 1000 a 2000 mg/kg)

Myši byly takto krmeny 6 týdnů a poté se porovnávaly výsledky mezi jednotlivými skupinami myší. U ze skupiny 3 došlo k největšímu nárůstu hmotnosti, zatímco u skupiny 6 byla hmotnost druhá nejnižší (průměrná hmotnost myší ve skupině 1 byla 39,1 g vs. 36,3 g ve skupině 6, rozdíl se může zdát malý, ale je nutné si uvědomit velikost a váhu myši. Kontrolní skupina, která dostávala normální stravu, měla průměrnou hmotnost 35,8 g). Je tedy patrné, že podávání chitosanu z Enoki i při podávání vysokotučné diety omezí nárůst hmotnosti pokusných myší. Dále pak myši ze skupin 3―6 měly také nižší hodnoty celkového cholesterolu, triglyceridů a LDL oproti myším ze skupiny 2 (hodnoty celkového cholesterolu byly ve skupině 1 cca 175, ve skupině 2 cca 280 a ve skupinách s chitosanem i kolem 190 mg/dli kolem 190 mg/dl; hodnoty LDL byly ve skupině 1 cca 63, ve skupině 2 cca 85 a ve skupinách s chitosanem cca i kolem 60 mg/dl). Naopak se zvýšily hodnoty dobrého HDL cholesterolu (u myší se standardní dietou byla hodnota cca 62, u skupiny 2 cca 50 a ve skupinách s chitosanem až cca 70 mg/dl). Důležitý je také fakt, že u myší krmených chitosanem nedošlo k výraznému ukládání tuku v játrech, tj. ke steatóze. Myší ze skupin 3―6 měly nižší hmotnost jater než myši ze skupiny 2. Ochranný efekt Enoki na játra se také zobrazil v hodnotách jaterních enzymů, které se uvolňují při jaterním poškození, hodnoty u myší s chitosanem se nezvedaly, jaterní funkce tedy zůstaly zachovány (např. hodnoty AST a ALT byly ve skupině 2 542,1± 22,8 a 145,5±6,8 IU/l, zatímco ve skupině s 1,000 mg/kg  chitosanem to byly hodnoty 429,3±8,7 a 98,2±9,6 IU/l, což byly hodnoty nižší než u standardně krmených myší, které měly 446,6±31,5 a130,3±7,2 IU/l).

Výsledky studie ukazují, že podávání chitosanu z Enoki zabraňuje kumulaci tuků v játrech, snižuje hodnoty krevních lipidů a zabraňuje rychlému nárůstu hmotnosti i před podávání vysokotučné diety. V mnohých parametrech na tom byly myši na vysokotučné dietě s vyššími dávkami Enoki lépe než myši na standardní dietě.

Noriko MiyazawaHiroaki YoshimotoShoichi KuriharaTadao HamayaFumio Eguchi

Improvement of Diet-induced Obesity by Ingestion of Mushroom Chitosan Prepared from Flammulina velutipes. J OleoSci. 2018 Jan 23. doi: 10.5650/jos.ess17159