Čínský herbář
Čeština

Enoki jako možný pomocník pro celiaky

Enoki (Flammulina velutipes, golden needle mushroom, winter mushroom, penízovka sametonohá) je jednou z nejpopulárnější jedlých chutných hub, které běžně rostou v trsech na mrtvých listnatých stromech nebo jejich pařezech. Klobouk volně rostoucí Enoki je malý (2,5‒5 cm v průměru), načervenale žlutý, zlatavý až hnědý. Povrch klobouku je zářící a hladký. Nožka je pokrytý sametovými chloupky, od toho pochází její jméno. Na druhou stranu jsou tu komerčně pěstované Enoki, které nepřicházejí do kontaktu se slunečním světlem. Ty jsou světlé, bílé, kloboučky jsou drobné, uzavřené a nožka dlouhá a štíhlá.  Enoki je nositelkou mnoho účinků. Současné studie ukazují, že Enoki moduluje aktivitu imunitního systému, navozuje smrt rakovinných buněk, snižuje hodnoty krevního cholesterolu a cukru i oxidační stres.

Enokidake, or enoki, mushrooms which are a thin slender cultivated Japanese mushroom traditionally used for soups, but can also be used for salads and other dishes

V této studii se autoři snažili zjistit, zda by bylo možné využít prolyl-specifcké endopeptidázy z Enoki využít na pomoc pacientům s celiakií. Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění. U geneticky predisponovaných jedinců dochází k reakci na lepek v potravě. Lepek je součástí pšenice, žita, ječmene… Jedení lepku vyvolá imunitní reakci a produkci autoprotilátek. Tato reakce je spojená s poškozením střevní sliznice a její neschopností vstřebávat potřebné látky do těla. Tento stav provází průjmy, bolest břicha, někdy zácpa, ztráta hmotnosti, anémie, únava, bolesti hlavy atd. Jedinou léčbou je dodržování bezlepkové diety.

Vědci zjišťovali, zda prolyl-specifické endopeptidázy, štěpící bílkoviny, mohou štěpit lepek a jeho složku gliadin na mnohem menší části, které by neaktivovaly imunitní systém a nevyvolaly tak zánět v tenkém střevě. 

Autoři připravili enzym z Enoki a kultivovali ho v médiu 4% pšeničného lepku, což vedlo k výraznému zvýšení rozpustnosti lepku. Prolyl-specifická endopeptidáza také hydrolyzovala, rozložila alfa gliadin, tedy hlavní složku lepku, která interaguje s imunitním systémem. Endopeptidáza rozložila lepek a alfa gliadin na malé peptidy, včetně oné „toxické“ části, takže žádný z nově vzniklých peptidů nereagoval s protilátkami.

Autoři tedy potvrdili, že prolyl-specifická endopeptidáza získaná z Enoki je schopná degradovat lepek s alfa gliadinem a tím může pomoci léčit celiakii.

Enzym konzumovaný společně s potravou s lepkem by rozložil lepek během trávení v žaludku a do střeva by se dostaly již jen malé peptidy nevyvolávající imunitní reakci. Lidé s celiakií by tak mohli jíst všechno bez obav o své zdraví.

Kathrin Schulz, Lucienne Giesler, Diana Linke, Ralf G. Berger. A prolyl endopeptidase from Flammulina velutipes for the possible degradation of celiac disease provoking toxic peptides in cereal proteins. Process Biochemistry, Volume 73, October 2018, Pages 47-55