
V nedávné době vyšla studie, která sledovala starší Japonce, a to hlavně souvislost mezi pojídáním hub a demencí. Jednalo se o zhodnocení výsledků získaných od 13.230 lidí 65 let a starších. V potaz se bral jejich životní styl, tedy i stravování, a přítomnost demence, tj. zhoršení paměti, poznávacích funkcí, schopnosti se učit atd.
Celková incidence demence byla v testovaném souboru téměř 9%. Vyšší výskyt demence byl u pacientů, kteří houby nejedli vůbec, či je jedli maximálně jednou do týdne. Naopak počty lidí zasažených demencí byl nižší u účastníků, kteří konzumovali houby vícekrát týdně. Pokles demence závisel na četnosti konzumace hub, takže dobrovolníci, kteří si je dopřávali i 4x týdně měli nejnižší výskyt demence.
Studií se tedy podařilo prokázat, a to na velkém vzorku dobrovolníků, že konzumace hub má příznivý vliv na mozkové funkce. Při jejich konzumaci je výrazně snížené riziko vzniku demence. A je tedy možné je považovat za prevenci vzniku degenerativních onemocnění mozku.
Zhang S, Tomata Y, Sugiyama K, Sugawara Y, Tsuji I. Mushroom Consumption and Incident Dementia in Elderly Japanese: The Ohsaki Cohort 2006 Study. J Am Geriatr Soc. 2017 Mar 13.