Čínský herbář
Čeština

Kurkumin a cukrovka

To je hojně využíváno hlavně v indické kuchyni. Kurkumin samotný se využívá též jako žluté barvivo, ale hlavně se studují a testují jeho účinky, které by mohly pomoci zlepšit zdraví lidí. Je známé, že kurkumin má protizánětlivé, antioxidační, protimikrobiální, protirakovinné účinky. V této studii autoři ověřovali, zda disponuje kurkumin také protidiabetickými účinky a zda chrání diabetiky také před mozkovým infarktem.

 

kurkumin_diabetes

 

Cukrovka je v současnosti velkým problémem, a to hlavně typ II, který je spojen s metabolickým syndromem a postihuje hlavně starší a obézní lidi. Hraje v něm velkou roli také inzulinorezistence, tj. inzulinu je dostatek, ale buňky na něj nereagují tím, že by zvýšily příjem glukózy. Glukóza tak hůře proniká do buněk a zůstává v krevním oběhu, zvyšuje se glykémie. Cukr v krvi však poškozuje cévní stěny, nervy a také imunitní systém. Diabetici tak častěji trpí neuropatiemi, poškozením sítnice, ledvin, zhoršeným hojením ran atd.  Zvyšuje se také riziko trombóz a uzávěrů cév, včetně mozkové mrtvice

Dle předkládané studie je skutečně kurkumin velkým pomocníkem. V pokusném zvířecím modelu, zvířata trpěla diabetem II, zablokovali vědci průtok krve ve střední mozkové arterii, pokud byla zvířatům podávána kurkuma, snížil se rozsah poškozené tkáně a také otok, zlepšil se také neurologický deficit, který se u zvířat objevil po infarktu. Rychleji se zotavovala.

Při bližších zkoumáních se ukázalo, že se díky podávání kurkuminu také zvyšuje počet glukózových transportérů na buňkách, tj. povrchových molekul, které pomáhají přepravit glukózu do buňky. Počet těchto transportérů byl přitom snížen ve skupině zvířat po uzavření tepny bez podávání kurkuminu. Navíc autoři vysledovali, že pokud je podáván kurkumin, umírá apoptózou méně mozkových buněk, tj. kurkumin má také antiapoptotické účinky.

Z pokusu vyplývá, že kurkumin snižuje poškození tkáně po uzávěru tepny u diabetických zvířat, a to hlavně díky tomu, že zvyšuje počty glukózových transportérů. Zlepšuje příjem glukózy buňkami, které tam mají dostatek energie, a méně glukózy, která působí další poškození, zůstává v krvi. Kurkumin má antidiabetické a antiapoptotické účinky.

Xia, M., Ye, Z., Shi, Y., Zhou, L., & Hua, Y. (2018). Curcumin improves diabetes mellitus‑associated cerebral infarction by increasing the expression of GLUT1 and GLUT3. Molecular Medicine Reports, 17, 1963-1969. https://doi.org/10.3892/mmr.2017.8085