Čínský herbář
Čeština

Kurkumin a patogenní houby

Kurkumin je přírodní polyfenolická biologicky aktivní látka, kterou je možné získat z oddenku rostliny Curcuma longa. Oddenek se běžně suší a připraví se z něj koření kurkuma, které je typické pro asijskou kuchyni, zvláště indickou. S kurkumou, a v ní obsaženým kurkuminem, však v Asii pracují nejen kuchaři, ale také lidé praktikující tradiční medicíny, např. ajurvédu a tradiční čínskou medicínu. Síla kurkumy a její účinky jsou známé tisíce let. Současné studie jen potvrzují dávno známé. Bylo prokázáno, že kurkumin ovlivňuje aktivitu imunitního systému a mírní poškozující zánět, působí též protirakovinně a zlepšuje trávení. Stále se objevují další studie, které přinášejí důkazy o nových účincích.

curcumin

V této studii se autoři zaměřili na vliv kurkuminu na patogenní kvasinku Candida albicans. Tato je součástí běžné střevní mikroflóry a pro zdravého člověka není nijak nebezpečná. Problém však je, pokud dojde k jejímu přemnožení. Často to vidíme u pacientů po antibiotické léčbě, protinádorové léčbě, pacientů s imunodeficity atd. Kandida může způsobit jednak povrchové infekce, tj. na pokožce a sliznicích, a jednak, což je mnohem horší, vnitřní infekce, kdy se dostává do organismu, orgánů. Kvasinka vytváří souvislé biofilmy, do kterých jen těžko pronikají léčiva. Léčba kvasinkových infekcí bývá poměrně náročná a dlouhodobá. Navíc se podobně jako u bakterií setkáváme s tím, že je kvasinka stále odolnější proti lékům.

Autoři tedy zkoušeli nasadit proti Candida albicans kurkumin. Připravili kulturu kandidy v laboratorní misce, ke které přidali kurkumin a sledovali, jak se změní „chování“ kvasinkové kultury. Ukázalo se, že kurkumin omezuje růst kvasinky, na to, aby se snížil o polovinu stačí koncentrace mezi 6,25 a 12,5 µM. V přítomnosti kurkuminu se také omezila tvorba biofilmu a kvasinky přestaly produkovat některé enzymy, které posilují tvorbu biofilmu a zlepšují průnik dále do hostitele, tj. umožní jim šíření a infikování dalších částí.

V další části studie se prokazoval vliv kurkuminu na imunitní buňky. Kurkumin snížil tvorbu prozánětlivých cytokinů, které sice zvýší zánět, ten však může mít poškozující charakter, a nikoli léčivý a kvasinky zabíjející.

Studií se tedy podařilo prokázat, že kurkumin umí bojovat s kvasinkami a zároveň snižovat zánět. Tohoto poznatku by mohlo být využito i u pacientů, kterým kvasinky znepříjemňují život, i těm, kteří jsou kvasinkami ohroženi na životě. Je možné, že autoři budou účinky kurkuminu dále testovat na zvířatech a pak i v klinické studii v humánní medicíně.


Chen E, Benso B, Seleem D, Ferreira LEN, Pasetto S, Pardi V, Murata RM
Fungal-Host Interaction: CurcuminModulatesProteolytic Enzyme Activity of Candida albicans and Inflammatory Host Response In Vitro. Int J Dent 2018.:2393146.