
Jde o světově významnou houbu, které se ročně ve světě prodá na 150 tisíc tun, a to pouze sběrem ve volné přírodě. Metodika umělého pěstování je sice známa, ale není ekonomicky výhodná. Ve světě je liška obecná poměrně značně rozšířená, a to například v severní části Evropy, v Severní Americe, včetně Mexika, ale také v řadě míst Asie (např. v Indii) i Afriky, (např. v Zambii), ale i v Austrálii. U nás roste od června do podzimu v jehličnatých, méně listnatých lesích, zpravidla ve větším počtu, často ve skupinách. V minulosti to byla jedna z našich nejhojnějších jedlých hub.
Obsahové látky
Plodnice houby obsahuje celou škálu velmi zajímavých látek. Jsou to bílkoviny, sacharidy, mastné kyseliny, volné aminokyseliny, fenolické látky, manóza, chitin, steroly, serototin a bioflavonoidy. Dále jsou zastoupeny karotenoidy β-karoten a lykopen, vitaminy skupiny B, kyselina askorbová, vitamin D2 (ergokalciferol), E, K a niacin. Přítomna je i řada minerálních látek, především draslík a nízké množství sodíku, často však také negativně působící těžké kovy, např. olovo.
Léčebné účinky
Plodnice posilují imunitní systém, mají imunomodulační, protizánětlivý, antioxidační a antimikrobiální účinek, zvláště vůči Escherichia coli a zlatému stafylokoku Staphyllococcus aureus.
Manóza je unikátní monosacharid, který je přirozeně antiparazitický, citlivý na teplotu nad 60 °C a nesnášející sodné soli. Tato sloučenina je schopna eliminovat širokou škálu parazitů, včetně jejich vajíček, kde rozpouští obaly a brání tak jejich množení. Blokuje rovněž nervovou aktivitu parazita, nelikviduje jej však pomocí toxinů, proto se neprojevují negativní účinky na lidský organismus.
Díky karotenoidům, které u lišky obecné obsahem převyšují všechny známé houby i některé zeleniny, plodnice zlepšují vidění. Vitamin D2 je nezbytný pro vstřebávání vápníku a fosforu ve střevě a pro správnou tvorbu kostí i funkci imunitního systému. Z fenolů je cenná kyselina trametonolová, která působí na viry hepatitidy, zatím co ergosterol stimuluje jaterní enzymy a přispívá k léčbě žloutenky typu C a cirhózy. Cenný je i obsah serotoninu, nazývaného také „hormon štěstí“, jehož nedostatek způsobuje mimo jiné deprese a nespavost. Steroly potom regulují imunitní systém a pozitivně ovlivňují zánětlivé procesy v organismu.
Způsoby užití
Nasbírané plodnice lze k léčebným účelům jíst přímo čerstvé nebo přidávat do jídla, ale bez tepelné úpravy. Jak již bylo uvedeno, musíme počítat s tím, že houby mají poněkud palčivou chuť. Jinou možností je plodnice usušit a rozemlít na prášek, nebo také zmrazit.
Čerstvé plodnice můžeme rovněž macerovat 24 hodin ve vodě, po scezení potom vodou potíráme místa s výskytem akné, nebo také poškozené tkáně v okolí bércových vředů. Jinou možností je příprava tinktury, kterou připravíme tak, že 1 polévkovou lžíci prášku dáme do 200 ml 40 % etanolu a necháme 10 dnů odstát, za občasného protřepání. Po scezení užíváme proti parazitům 2 lžičky před spaním po dobu 20 dnů. U onemocnění jater a slinivky se doporučuje 20 kapek večer po 3-4 měsíce.
Kulinářské využití
Jde o houbu velice dobré chuti, ale hůře stravitelnou, doporučuje se proto delší tepelná úprava. Hodí se k přípravě polévek, k dušení s vajíčky, ale rovněž k nakládání do octa nebo se mléčně zkvašuje. Průmyslově se zpracovávají do konzerv ve sladkokyselém či slaném nálevu.
prof. Ing. Pavel Valíček, DrSc.