Čínský Herbář
Čeština

V Asii je Reishi velmi dobře známá, jelikož je po staletí využívána tradiční čínskou medicínou a je označována za houbu nesmrtelnosti. Současné vědecké postupy pak také potvrzují vysoký léčebný potenciál této houby. Je potvrzené, že Reishi moduluje aktivitu imunitního systému, neutralizuje volné radikály, posiluje fyzickou kondici, snižuje hladinu cholesterolu a cukru, ničí mnohé infekční patogeny a stejně tak i rakovinné buňky atd.

 

reishi_youghurt

 

Přidání Reishi do každodenní stravy může být také přínosné. Autoři v této studii se snažili vylepšit mléčné produkty a zkoumali různé biomolekuly, které by zlepšily jak nutriční hodnoty, tak i funkční hodnoty, např. konzistenci atd.

Nejvíce se zabývali právě obohacením jogurtu s využitím beta glukanů z Reishi a semen sacha inchi (Plukanetia volnilis). Jogurt vytvořili ze sušeného odtučněného mléka. Využili 4 % sacha ichi a různé koncentrace beta glukanů z Reishi 0‒1,5 %. Přidání sacha ichi a Reishi zvýšilo v jogurtu obsah bílkovin, polysacharidů a tak tuků. Z aminokyselin to byly hlavně kyselina aspartamová, serin, arginin, glycin, treonin, tyrosin a alanin.  Z tuků to byly nenasycené mastné kyseliny tj. alfa linolenová a linolová, tedy kyseliny prospěšné zdraví. V jogurtech s sacha ichi a Reishi je jich až 50x větší množství než v kontrolních obyčejných vzorcích. Textura co se týká pevnosti, konzistence, viskozity byla o něco nižší než v neobohacených vzorcích, a to v průběhu celé doby skladování. U spotřebitelů, kteří vzorky chutnali, však obohacené jogurty uspěly. Vzorky obohacené o Reishi a sacha ichi také inhibují angiotensin konvertující enzym a to o 36‒59 % v závislosti na koncentraci Reishi. Je to však více než neobohacené jogurty. Působením enzymu se z neaktivního angiotensinu I vytváří aktivní angiotensin II, který je zapojen do mnoha dějí v organismu, včetně zvyšování krevního tlaku. Mnoho lidí s vysokým krevním tlakem pak užívá léky, které tento enzym tlumí, což však zvládne i jogurt. Autorům se tak podařilo prokázat, že přidání sacha ichi a glukanů z Reishi by zvýšilo nutriční hodnoty jogurtu, pokud by se přidávali již při výrobě.  

 

Ana-Milena Vanegas-Azuero et al. Physicochemical and sensory properties of yogurts containing sacha inchi (Plukenetia volubilis L.) seeds and β-glucans from Ganoderma lucidum. J Dairy Sci. 2017 Nov 15. pii: S0022-0302(17)31068-8.