Čínský Herbář
Čeština

Mladý ječmen

BIO hover-jemen-prasek

Jiné názvy:

  • česky - zelený ječmen
  • latinsky - Hordeum vulgare

 

 

Mladý/zelený ječmen patří mezi tzv. superpotraviny. Je doslova nabitý bioaktivními látkami.

Ječmen je významnou obilovinou, přičemž se po staletí využívají spíše jeho zrna, ale síla je ukrytá hlavně v mladé zelené rostlině. Díky tomu, co je v něm ukryto, může regulovat pochody v našem těle. Působit jak preventivně, tak jako řešení zdravotních obtíží. Mladý ječmen se zpracovává do formy prášku, který je možné rozmíchat v tekutině, či džusu aj.

 
Složení mladého ječmene:
 

Vitamíny a minerály

V mladém ječmeni je obsaženo velké množství vitamínů a minerálních látek. Jedná se o hlavně o vitamíny skupiny B (tiamin, riboflavin, pyridoxin, kyselina listová, kyselina pantotenová, kobalamin), vitamín C,  E a D, beta karoten atd. Z minerálů jsou to hlavně vápník, měď, železo, draslík, zinek.

Bílkoviny

Ječmen je bohatý na proteiny a aminokyseliny, mezi něž patří i enzymy, např. superoxiddismutáza (neutralizuje volné kyslíkové radikály), katalázy. Výzkumy říkají, že je v mladém ječmeni asi 300 různých enzymů.

Důležitou součástí jsou též aminokyseliny, kterých je v ječmeni 20, a to včetně 8, které si lidské tělo neumí samo vytvořit, tj. esenciálních (nejvíce obsahuje tryptofanu a lysinu). Krom toho obsahuje také kyselinu gaba-amino máselnou (GABA), která ovlivňuje nervové funkce. Funguje jako neurotransmiter, působí relaxačně, omezuje úzkosti, zmírňuje bolest, reguluje spánek atd. 

Chlorofyl

Chlorofyl je zelené fotosyntetické barvivo, pigment, které je obsažený v organelách rostlinných buněk. Má podobnou strukturu jako krevní barvivo hemoglobin, liší se však v centrálním iontu. V hemoglobinu je železo, v chlorofylu hořčík. Chlorofyl má protizánětlivé účinky, působí jako antioxidant, má i protirakovinnou aktivitu.

Polyfenoly

Polyfenoly dělají z mladého ječmene výborný antioxidatnt. Nejvyšší koncentraci mají polyfenoly v mladé rostlině, se stářím se jejich koncentrace snižuje. Je to např. kyselina ferulová, kumarová atd. Zastoupeny jsou také flavonoidy, a to např. lutonarin, saponarin, tricin, který např. blokuje syntézu melaninu v buňkách melanomu.

Další složky

Mladý ječmen je též bohatý na vlákninu, polysacharidy typu beta glukanů  a jednoduché sacharidy. Mezi významné imunostimulační polysacharidy patří také ty na bázi arabinoxylanu, který se nachází v mladých lístcích ječmene.

Nechybí ani tuky, a to hlavně zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny.

Ječmen v sobě skrývá mnohem více, než jsme zde jmenovali.

Použití testovaná v praxi:

  • Antioxidační účinky − neutralizuje volné radikály a zpomaluje degenerativní procesy
  • Zlepšení spánku vlivem GABA
  • Snižování hodnot cukru v krvi, tj. má antidiabetické účinky, omezuje zvýšená hladiny glukózy po jídle, jak zjistila i studie na zdravých dobrovolnících
  • Zvýšení obranné funkce imunitního systému
  • Ochrana jater a zlepšení jejich funkce
  • Zlepšení stavu pokožky, omezení akné
  • Detoxikační efekt
  • Zlepšení nálady, působí antidepresivně díky tryptofanu a GABA
  • Posílení trávení a zlepšení stavu střevní sliznice
  • Urychlení peristaltiky a odstranění zácpy
  • Protinádorové účinky
  • Protizánětlivé působení, např. u revmatoidní artritidy, zánětů dýchacích cest…
  • Snižování hodnot lipidů v krvi a z toho vyplývající zpomalení postupu či prevence vzniku aterosklerózy a dalších kardiovaskulárních nemocí
  • Zlepšení prokrvení tkání a pomáhá též proti únavě
  • Protibakteriální působení, např. působeních chlorofylu a polyfenolických sloučenin
  • Ochrana žaludeční sliznice před poškozením a vznikem žaludečních vředů

 

Zdroje:

Lahouar L, El-Bok S, Achour L.Therapeutic Potential of Young Green Barley Leaves in Prevention and Treatment of Chronic Diseases: An Overview.Am J Chin Med. 2015;43(7):1311-29.

Woo SM, Kwon S-C, Ko SG, Cho S-G. Barley grass extract causes apoptosis of cancer cells by increasing intracellular reactive oxygen species production. Biomedical Reports. 2017;6(6):681-685.

Czerwonka A., Kawka K., Cykier K., Lemieszek M. K., Rzeski W. Evaluation of anticancer activity of water and juice extracts of young Hordeum vulgare in human cancer cell lines HT-29 and A549. Annals of Agricultural and Environmental Medicine. 2017;24(2):345-349. 

Paulíčková I., Ehrenbergerová J., Fiedlerová V., Gabrovská D., Havlová P., Holasová M., Kopáček J., Ouhrabková J., Pinkrová J., Rysová J., Vaculová K., Winterová R. (2007): Evaluation of barley grass as a potential source of some nutritional substances. Czech J. Food Sci., 25: 65–72.

Zeng Y, Pu X, Yang J, et al. Preventive and Therapeutic Role of Functional Ingredients of Barley Grass for Chronic Diseases in Human Beings. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. 2018;2018:3232080. doi:10.1155/2018/3232080.

Y. A. Jiazhen, Z. E. Yawen, Y. A. Xiaomeng, P. U. Xiaoying, and D. U. Juan, Utilization of barley functional foods for preventing chronic diseases in China, Agricultural Science & Technology 2016; vol. 17, no. 8, pp. 2195–2204.

Meng TX, Irino N, Kondo R. Melanin biosynthesis inhibitory activity of a compound isolated from young green barley (Hordeum vulgare L.) in B16 melanoma cells. J Nat Med. 2015 Jul;69(3):427-31.

Ohtake H, Yuasa H, Komura C, Miyauchi T, Hagiwara Y, Kubota K. Studies on the Constituents of Green Juice from Young Barley Leaves. Antiulcer Activity of Fractions from Barley Juice, YAKUGAKU ZASSHI, 1985, Volume 105, Issue 11, Pages 1046-1051, Released May 30, 2008.

Takano A, Kamiya T, Tomozawa H, et al. Insoluble Fiber in Young Barley Leaf Suppresses the Increment of Postprandial Blood Glucose Level by Increasing the Digesta Viscosity. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine: eCAM. 2013;2013:137871.