Čínský herbář
Čeština
Zpět na Stravování

Nedostatečnost krve

Všeobecné zásady

K posílení krve je zapotřebí dostatečného vstřebávání živin přímo se uplatňujících při krvetvorbě. Co nejúčinnějšímu vstřebávání živin napomáhá svým Qi zdravá slezina. Zásady spojené s udržováním dobré činnosti sleziny jsou tedy platné i pro krvetvorbu.
Mimo to si krvetvorba žádá vyšší příjem bílkovin. Nejvhodnější jsou bílkoviny živočišného původu, především pak kuřecí. Posílit krvetvorbu lze i při vegetariánské stravě, výsledky se však dostavují mnohem pomaleji. Platí zde stará moudrost, že „na tvorbu 1 dílu krve je zapotřebí 40 dílů Qi“, a nejlepšími potravinami z hlediska krvetvorby jsou ty s koncentrovanou yin - živočišné bílkoviny. Z bio kuřecích a hovězích kostí, které uvolňují z morku čistou yin, lze připravit vývary či polévky. Pokud není příjem živočišných bílkovin vhodný, mohou alespoň krátkodobě pomoci doplňky ve formě tablet či výtažků.
Listová zelenina, tedy ta bohatá na chlorofyl, má zvlášť blahodárné účinky, neboť obsahuje nejen železo, ale i další složky, které pomáhají jak v jeho vstřebávání a využití, tak při samotné krvetvorbě.
Kvalitu krve rovněž přímo ovlivňuje množství umělých přísad v jídle, zvláště hormonů a nadbytečné soli či cukru. Maso by mělo být v bio kvalitě, nebo alespoň bez přidávaných chemikálií. Platí ovšem, že kde takové není k dostání, je lépe vzít zavděk masem nižší kvality, než jej zcela z jídelníčku vypustit. Játra ovšem musí být v bio kvalitě, neboť v nich se koncentrují chemické přísady z krmiv.
 
Všeobecné poznámky
Tytéž základní přístupy jako v případě nedostatečnosti Qi sleziny (neboť ve slezině krvetvorba probíhá): jídla bohatá na železo a bílkoviny, kyselina listová a vitamín B12. Při přísně vegetariánském jídelníčku je třeba vitamín B12 dodávat v podobě tablet.
 
Prospěšné
Vysoce hodnotné bílkoviny, maso (zvláště kuřecí maso a vývary, hovězí a vepřová játra a vepřové nožičky), holubi, ústřice, slávky, žralok, úhoř, vývar, morek, vejce, luštěniny, černé fazole, listová zelenina, pšeničné výhonky, špenát, mrkev, řepa, petržel, melasa, kvašené fazole, miso, tempeh, mořské řasy, spirulina, černé sezamové semínko, liči, kokosové ořechy, rýže, svrchně kvašené tmavé pivo, pivo Guiness, kvasnicové pomazánky vegemite a marmite.
 
Nedostatečnost jaterní krve
Jako v případě všeobecné nedostatečnosti krve a navíc plody kustovnice čínské (godži, výborné vařené s kuřecím či v rýžové kaši)
 
Omezte či se vyhýbejte
Jako v případě nedostatečnosti Qi sleziny, navíc hořké, kyselé, slané a ostré/horké potraviny, rafinované cukry, chemické přísady, hormony.
 

Podíly složek potravy

Základem jídelníčku zaměřeného na posílení krvetvorby je zelená hmota listové zeleniny (zhruba 30-40 %) a vysoce hodnotné živočišné bílkoviny, nejlépe v bio kvalitě (zhruba 20-30 %), spolu s přibližně 30-40 % složitých sacharidů (rýže, pšenice, oves, škrobovitá kořenová zelenina atd.). S tím, jak se začne krev doplňovat, lze podíly jednotlivých složek přibližovat hodnotám předepsaným pro celkové posílení sleziny.