Čínský herbář
Čeština
Zpět na Stravování

Nedostatečnost Yang

Všeobecné zásady

Při léčbě nedostatečnosti yang úpravou jídelníčku platí tytéž všeobecné zásady jako při léčbě nedostatečnosti Qi. Hlavním cílem je udržet vysoký výkon sleziny. Jediným výrazným rozdílem je přidání některých konkrétních jídel teplé povahy kvůli slezině a ledvinám a naprosté vyloučení veškerých syrových potravin, včetně listové zeleniny. Podíly složek potravy zůstávají tytéž jako v případě nedostatečnosti Qi sleziny.
 
Nedostatečnost yang sleziny
Nedostatečnost yang je v případě sleziny o stupeň závažnější než nedostatečnost Qi; jejím následkem dochází ke značnému omezení účinnosti zažívání. Základní skladba jídelníčku se nemění, pouze se přidávají další potraviny teplé povahy a koření (viz tabulka níže).
 
Nedostatečnost yang ledvin
Yang ledvin je třeba ohřát a posílit prostřednictvím sleziny, a to pomocí diety posilující yang sleziny. Kromě toho prospívá i přídavek některých konkrétních jídel ohřívajících ledviny. Pokud pacient trpí otoky, lze stravu doplnit i o močopudné potraviny, jako jsou vařený celer či hlávkový salát.
 
Všeobecné poznámky
Všeobecné zásady se neliší od těch pro nedostatečnost Qi.
 
Slezina
Spolu s jídly vhodnými k léčbě nedostatečnosti QI je rovněž třeba klást důraz na ohřívající potraviny, jako jsou rýže (zvlášť ve formě kaše), oves, pastinák, sladké brambory, cibule, pórek, vývary, jehněčí, hovězí, kuřecí, krevety, strašek kudlankový, ovocný kompot, jedlý kaštan. Dále zvyšte podíly ohřívajících koření, jako je sušený zázvor, hřebíček, paprika (koření), kardamom, skořice, rozmarýn, kurkuma, badyán a muškátový oříšek.
 
Ledviny
Hřebíček, semínka pískavice, fenykl, černý pepř, skořice, sušený zázvor, rozmarýn, badyán, vlašský ořech, jedlý kaštan, pistácie, jehněčí, losos, černé fazole, cibule, pórek, pažitka, slávky, jehněčí a hovězí ledvinky.
 
Vyhýbejte se (u všech druhů nedostatečnosti)
Syrové ovoce a zelenina, výhonky a saláty, špenát, rajčata, sójové boby, tofu, lepkavá (sladká) rýže, jáhly, chaluhy, nadměrně slaná či sladká jídla, mléčné výrobky, ocet, ořechy a semínka, sojové mléko a chlazené nápoje či nápoje s ledem.