Čínský herbář
Čeština
Zpět na Stravování

Stagnace jaterní Qi

Všeobecné zásady

Stagnace Qi se většinou spojuje s poruchou funkce jater. Z biolékařského úhlu pohledu představují játra detoxikační továrnu těla, a všechny látky vstřebávané trávicí soustavou jimi nejprve projdu. Játra zpracovávají a metabolizují přírodní i umělé sloučeniny. Z důvodu stále se zvyšujícího zastoupení umělých látek (konzervační látky, barviva, léčiva) v moderním jídelníčku bývají játra často přetížena. To se může podílet na některých příznacích stavu známého v tradiční čínské medicíně jako stagnace jaterního Qi.
Na játra má rovněž vliv přejídání či příliš časté stravování; dříve než mohlo být předchozí jídlo zpracováno. Přestože za hlavní zažívací orgán považujeme slezinu, jsou to játra, kdo ovlivňuje rozdělení a načasování přísunu živin do ní, aby mohla účinně pracovat. Přetížení sleziny má zprostředkovaný dopad na pohyb jaterní Qi.
Pokud dochází ke stagnaci jaterní Qi, je třeba se vyhýbat svíravým a zadržujícím potravinám. Přednost by měly dostávat potraviny mírně ostré a rozptylující podstaty. Pacienti by měli jíst méně (odcházet od stolu s pocitem, že by zvládli sníst více) a poslední jídlo dne podávat pozdě odpoledne či brzy večer. U stolu velmi škodí bouřlivé nebo prchavé emoce, jíst je třeba v klidném a uvolněném prostředí.
 
Všeobecné poznámky
Ano: jezte méně; hlavní jídla jezte v časnějších denních hodinách; zaměřujte se na lehká a mírně kořeněná jídla; rychle osmažená na pánvi wok, vařená a dušená v páře; jídla s vysokým podílem zeleniny a nízkým podílem sacharidů a masa.
Ne: jídlo z polotovarů a fastfoodů, šizené jídlo s náhražkami; zbytečné drogy a omamné prostředky; stravování se v rozčilení nebo pod tlakem, vynechávání jídel, rychlé hltání, přejídání se.
 
Prospěšné
Potraviny rozptylující povahy, mírně ostré: koření, cibule, česnek, listová hořčice, řeřicha, kurkuma, bazalka, máta včetně máty peprné, křen, pepř, kardamom, kmín, fenykl, kopr, zázvor, malé množství vína (nejlépe červeného) či rýžového vína, kávy (1 šálek denně); v případě výskytu stagnace horka buďte opatrní s ohřívajícími potravinami.
Kyselé chutě (v malých množstvích): citrusy, ocet, nakládané okurky, višně, švestky a blumy Jiné: velké množství čerstvé zeleniny, trocha ovoce; obilné klíčky, chřest, hlízy taro (kolokázie jedlé), zelí, vodnice, květák, brokolice, růžičková kapusta, řepa, topinambur, žitný kváskový chléb, extra panenský olivový olej, melasa, malé množství vysoce hodnotných proteinů z masa a ryb.
 
Omezte či se vyhýbejte
Potraviny obsahující velké množství saturovaných tuků a olejů: sýr, vejce, smetana, zmrzlina, červené maso, sádlo, pokrmové tuky, margarín, ořechy, pizza, hranolky.
Potraviny nadměrně horké podstaty a ostré chuti: pálivé chilli a paprika, destiláty Nadměrně chladné a chlazené potraviny: zmrzlina, pivo, saláty a zeleninové šťávy, bílé víno.
Umělé sloučeniny: konzervační látky, barviva, léčiva (pokud je to vhodné).
 

Podíly složek potravy

Tento jídelníček by měl klást důraz na zeleninu s bohatým zastoupením zelených, žlutých i červených druhů zeleniny doplněných o ostré rozptylující druhy uvedené výše. Lehce kořeněné pokrmy, jako je karí či jídla asijské kuchyně, pomáhají v oběhu Qi. Sacharidy a bílkoviny hrají až druhořadou roli, dohromady by neměly tvořit ani polovinu objemu potravy.