Čínský herbář
Čeština
Zpět na Stravování

Stáze krve

Všeobecné zásady

Hlavní výživové zásady týkající se obrazů stáze krve se podobají těm určeným pro stázi Qi. Je třeba se vyhýbat potravinám a návykům, které zahlcují játra, zhoršují oběh Qi a krve nebo ochlazují a zužují cévy.
K rozproudění stagnující krve obecně slouží ostré či ohřívající potraviny. Pokud stav pacienta komplikuje nadměrné horko nebo nedostatečnost Qi, je třeba složky s teplou podstatou, například papriku (koření), zázvor a česnek, užívat opatrně. Opatrnost při nasazování jídelníčku určeného k rozproudění krve je na místě v případech, kdy stázi krve komplikuje nebo dokonce vyvolává nedostatečnost Qi nebo yang. Obecně bývá stáze krve průvodním jevem nějaké jiné nemoci, nebo ji naopak jiné neduhy doprovázejí. V takových případech místo založení celého jídelníčku na potravinách sloužících k rozproudění krve raději pouze doplňte jakýkoli vhodný jídelníček o několik vybraných potravin z níže vypsaného seznamu. Pokud je stáze krve hlavním neduhem, lze samozřejmě zpočátku na potraviny sloužící k jejímu rozproudění klást zvýšený důraz. Se zlepšováním pacientova stavu je pak možné jídelníček příslušně upravovat.
O některých potravinách se soudí, že mají nesmírně blahodárné účinky proti různým druhům rakoviny. Příčinou může být skutečnost, že jsou slané, a tudíž změkčují tvrdost a pomáhají v rozptylování nádorů, případně jejich povzbuzující účinky na imunitní systém. Další zase obsahují velké množství přírodních antioxidantů. Proto může být přidání některých z nich do vhodného jídelníčku užitečné.
 
Všeobecné poznámky
Platí tytéž zásady, druhy a podíly potravin jako v případě stagnace Qi. Pouze se vyhýbejte syrovým potravinám chladné podstaty, které zmrazují a zpomalují krevní oběh.
 
Prospěšné
Kurkuma, šalotka, pórek, pažitka, česnek, zázvor, kulkas (taro), lilek, bazalka, paprika (koření), muškátový oříšek, oregano, rozmarýn, bílý pepř, fazole azuki, kaštany, krabí maso, červené víno
 
Děloha
Lilek, chaluhy, mořské řasy, ucho Jidášovo
 
Obecně prospěšné
Zelený čaj, čaj oolong, ředkvičky, zázvor, pepř, ocet, přiměřené solení, menší množství vína, meloun, rajčata, hrušky, vodní kaštany, houby všech druhů (žampióny, ucho Jidášovo atd.), fazole azuki, lotosová semínka, Jobovy slzy (slzovka obecná)
 
Slané ke změkčení tvrdosti
Krabí maso, medúzy, chaluhy, řasa nori (Porphyra umbilicalis), slávky, škeble, sumýši (trepang), ušně, hloh