Čínský herbář
Čeština

Agaricus jako zdroj nutrientů a využití v kosmetice

Agaricus (Agaricus blazei Murill, Agaricus brasiliensis, žampión mandlový) je jedlá velmi chutná houba s vůní po mandlích. Její domovina je v Jižní Americe, kde jej tamní domorodí obyvatelé po tisíciletí využívali jako potravinu i jako léčebný prostředek. Vědecké studie, které probíhaly a probíhají posledních cca 30 let, ukazují, že Agaricus má mnohé účinky, které jsou prospěšné i pro člověka. Zlepšuje fungování imunitního systému, posiluje obranyschopnost a mírní patologické záněty (alergie, autoimunita), neutralizuje volné radikály, snižuje cholesterol v krvi, ničí též nádorové buňky a mnohé bakterie a viry.

agaricus_pokozka

V tomto textu autoři ukazují další možnosti využití Agaricu, který je v současnosti pěstován ve velkém a zpracováván do potravních doplňků.

Autoři však vytvořili také krémovou formu Agaricu a tu vyzkoušeli na buňkách pokožky. Navíc zjišťovali složení připraveného přípravku, podařilo se jim identifikovat 22 druhů mastných kyselin, přičemž ty „vhodné“ polynenasycené známé jako PUFA tvořili 53 % mastných kyselin v extraktu. Na buňkách hlavně zjišťovali bezpečnost použití, zda jimi připravený extrakt nepůsobí na buňky negativně. Ukázalo se, že Agaricus je bezpečný, nedocházelo do vysokých koncentrací k negativnímu vlivu na kožní buňky.

Připočítáme-li k tomu, že Agaricus má protizánětlivé účinky, je pravděpodobné, že jeho krémová podoba by mohla pomoci lidem, kteří trpí záněty pokožky. 

Taofiq O, Rodrigues F, Barros L, Peralta RM, Barreiro MF, Ferreira ICFR, Oliveira MBPP. Agaricus blazei Murrill from Brazil: an ingredient for nutraceutical and cosmeceutical applications. Food Funct 2019 Jan 31.