Čínský herbář
Čeština

Chlorela proti buňkám rakoviny tlustého střeva

Chlorela je zelená jednobuněčná řasa s kulovitým tvarem, je známá tím, že má nejvyšší koncentraci chlorofylu v rostlinné říši. Chlorela je velmi žádaná a je považovaná za zelenou superpotravinu. Ukazuje se totiž, že její složky mohou podpořit zdravotní stav, zlepšit fungování imunitního systému, funkci trávicího traktu, ničit některé patogeny a také urychlit regeneraci, a to díky přítomnosti chlorelového růstového faktoru.

Chlorella

V této studii si autoři položili otázku, zda je možné pomocí chlorely ničit nádorové buňky. Vytvořili buněčné kultury z různých typů nádorových buněk. Jednalo se o dva různé typy nádorů tlustého střeva.

K těmto kulturám pak přidali polysacharidy (exopolysacharidy), které chlorela produkuje a uvolňuje do prostření.

Nebylo překvapením, že tyto polysacharidy působily na nádorové buňky negativně. Došlo k tomu, že se významně snížila životaschopnost (viabilita) obou typů buněk, u jednoho druhy o cca 19 % u druhého dokonce až o více než 38 %. Díky snížení viability buněk se také snížily počty buněk a tvorba kolonií (nádorové buňky se shlukují a vytvářejí nádorovou masu), snížení bylo u jedné kultury až o 42,8 % a u druhé až o 35,2 %.

Autoři pak také zjišťovali antioxidační účinky exopolysacharidů. Polysacharidy dokázaly vychytat volné radikály, snížily jejich koncentrace v roztocích až o 77,5 %.

Studií se podařilo prokázat, že chlorela, resp. její polysacharidy, má protinádorové účinky proti buňkám rakoviny tlustého střeva. Navíc jsou také silnými antioxidanty, což se projeví snížením oxidačního stresu, který poškozuje buňky, je rakovinotvorný a urychluje degeneraci organismus. 

Zhang J, Liu L, Ren Y, Chen F. Characterization of exopolysaccharides produced by microalgae with antitumor activity on human colon cancer cells. Int. J. Biol. Macromol. 2019 Feb 03.:761-767.