Čínský herbář
Čeština

Proticukrovkové účinky chlorely

Chlorely jsou jednobuněčné zelené řasy, existuje mnoho druhů. Nejznámější jsou chlorela vulgraris a chlorela pyrenoidosa, která byla využita v této studii. Chlorela je v rostlinné říši nejbohatší na chlorofyl, její složení z ní dělá užitečného pomocníka pro zlepšení našeho zdraví. Jedinečnou složkou chlorely je chlorelový růstový faktor, který podporuje hojení, regeneraci. Chlorela dále moduluje aktivitu imunitního systému, zlepšuje trávení a podporuje odstranění toxických látek z těla, působí též antioxidačně a protinádorově.

 

chlorella_cukrovka

 

V této studii autoři ověřovali, zda má chlorela také proticukrovkové účinky. Cukrovka, diabetes mellitus, je stále rozšířenější. Hlavně typ II, který je spojený s metabolickým syndromem, tj. obezitou, zvýšeným cholesterolem atd. Zvýšené hladiny cukru v krvi vedou k poškození cévních stěn, nervů, sítnice, ledvin, je narušená funkce imunitního systému a zhoršené hojení ran.

Autoři ve studii využili extrakt z chlorely a extrakt ze spiruliny a podávali je laboratorním zvířatům, která byla krmena vysokotučnou a vysokosukrózovou dietou. Zvířata byla samozřejmě obézní, došlo ke zhoršení glukózové tolerance (je označována také jako prediabetes, po zátěži cukrem na ni tělo špatně reaguje) a negativním změnám střevní mikroflóry. Podávání extraktu však dokázalo tento stav zvrátit a normalizovat. Došlo ke zlepšení glukózové tolerance. Dalším důležitým efektem bylo, že se opět zvýšila pestrost střevní mikroflóry a zvýšily se počty prospěšných bakterií. Toto dokázaly oba použité extrakty.

Studií se podařilo prokázat, že extrakt z chlorely a extrakt ze spiruliny mohou být prevencí rozvoje cukrovky, a zdá se, že se tak děje hlavně díky ovlivnění narušené střevní mikroflóry. Je možné předpokládat, že stejného preventivního efektu bychom se mohli dočkat také u lidí.


Wan XZ, Li TT, Zhong RT, Chen HB, Xia X, Gao LY, Gao XX, Liu B, Zhang HY, Zhao C. Anti-diabetic activity of PUFAs-rich extracts of Chlorella pyrenoidosa and Spirulina platensis in rats. Food Chem. Toxicol. 2019 Apr 14.:233-239.