Čínský herbář
Čeština

Reishi zmírňuje střevní záněty

Reishi (Ganoderma lucidum, lesklokorka lesklá) je dřevokazná houba, která již není známá pouze v Asii, ale těší se velké popularitě po celém světě. To je dáno jejími účinky, které využívá po tisíce let tradiční čínská medicína. Současné studie také dokazují, že Reishi má farmakologický potenciál. Byly provedeny také klinické studie. Ukazuje se, že Reishi má imunomodulační, protirakovinné, antioxidační, protimikrobiální, cholesterol snižující účinky. Umí celkově posílit kondici i mentální funkce.

střeva

V této studii se autoři zaměřili na možnost využít beta glukany z Reishi k léčbě krys, u nichž způsobí zánět tlustého střeva, tj. kolitidu. Kolitidu vyvolali podáním dextran sulfátu sodného.

Střevní záněty jsou v populaci stále častější. Nejznámější jsou tzv. nespecifické střevní záněty jako Crohnova choroba a ulcerózní kolitida. Tyto zánětlivé stavy jsou spojené s mnoho obtížemi, průjmy, bolestmi břicha, únavou a pacienti mají narušenou střevní mikroflóru. Poslední roky se ukazuje, že složení střevní mikroflóry je pro naše zdraví velmi důležité.

Autoři se tedy zaměřili na to, zda beta glukany mírní zánět a ovlivňují složení střevní mikroflóry. Část krys dostala beta glukany z Reishi a část nikoli. Podávání beta glukanů z Reishi vedlo ke snížení obtíží krys, ty lépe prospívaly proti krysám, které glukany nedostávaly. Dále byl zaznamenán posun ve složení střevní mikroflóry, u krys s Reishi se zmenšil počet potenciálně patogenních bakterií Escherichia-Shigella. Naopak narostl počet bakterií, které jsou pro krysy prospěšné, např. Ruminococcus. Reishi také ovlivnila aktivitu 11 genů, u 6 zvýšila aktivitu a 5 snížila. Reishi dokázala celkově změnit stav ve střevě, ovlivnit imunitní systém a snížit zánět ovlivněním aktivity genů a střevního zánětu. Je pravděpodobné, že stejný efekt by měly beta glukany také u pacientů se záněty střev.

Xie J, Liu Y, Chen B, Zhang G, Ou S, Luo J, Peng X. Ganoderma lucidum polysaccharide improves rat DSS-induced colitis by altering cecal microbiota and gene expression of colonic epithelial cells.  Food Nutr Res 2019.