Čínský herbář
Čeština

Shiitake váže kadmium z prostředí

Shiitake (Lentinula edodes, houževnatec jedlý) patří mezi nejpopulárnější houby, a nejen v Asii, odkud pochází. Zde je hojně využívána v kuchyních, má výraznou houbovou vůni a silnou chuť. To však není jediná možnost, jak Shiitake využít. Je nedílnou součástí tradiční čínské medicíny, která s ní po tisíce let pracuje. Je považována za královnu všech hub. Současné vědecké studie přinesly důkazy o tom, že Shiitake zlepšuje funkce imunitního systému, snižuje oxidační stres, působí protinádorově, protimikrobiálně, snižuje hodnoty krevního tuku a cukru atd.

shiitake_shutterstock_209468221

Houby je však možné využít i jinak, je možné je využít k tomu, aby se zlepšilo životní prostředí, čímž se také zlepší naše zdraví.

Ukázalo se, že Shiitake produkuje bílkoviny, které na sebe dokážou navázat kadmium. I ostatní houby obsahují tyto bílkoviny, ale ta z Shiitake je jedinečná.

Pomocí této bílkoviny může vyvázat kadmium z prostředí. Jedná se o kovový prvek, který je toxický. Udává se, že jen v západní Evropě vyprodukujeme a vypustíme do vzduchu cca 350 tun ročně. Kadmium se může kumulovat v organismu a pomalu ohrožovat jeho fungování.

Bílkovina, která váže kadmium v Shiitake, má 220 aminokyselin a dokáže navázat CD (II), a to s velkou silou a velmi účinně.

Toto samozřejmě dává možnost „vyčistit“ oblast od kadmia, pokud tam nasadíme Shiitake, ale také je nutné dávat si pozor, kde je Shiitake pěstována, abychom společně s ní nedostali do těla také kadmium. Riziko je však téměř nulové. Shiitake je v dnešní době pěstována hlavně v upravených pěstírnách, kde má přesně složený nezávadný substrát. 

Dong X, Liu Y, Feng X, Shi D, Bian Y, Ibrahim SA, Huang W. Purification and characterization of a cadmium-binding protein from Lentinula edodes.J. Agric. Food Chem. 2019 Jan 09.