Čínský herbář
Čeština

Vliv polysacharidů z hlívy na buňky a kolitidu (zánět tlustého střeva)

Hlíva ústřičná (Pleurotus ostreatus, oyster mushroom) je jedlá hojně pěstovaná houba. Jedná se o dřevokaznou houbu, která roste na listnatých stromech, hlavně dubech. Produkuje enzymy, které rozkládají složky dřeva, např. lignany. Hlíva má šedý klobouk, který připomíná ústřici, odtud pochází její český název. Hlíva je po dlouhá staletí znám á jak v asijské kuchyni, tak v tradiční čínské medicíně. Současné vědecké studie dokazují, že hlíva má schopnost modulovat aktivitu imunitního systému, snižovat hodnoty cholesterolu a cukrů v krvi, redukuje oxidační stres, zabíjí nádorové buňky i bakterie, viry atd.

kolitida

V této studii se autoři zaměřili na to, zda glukany z hlívy působí na imunitní systém a mohou ovlivnit průběh zánětu tlustého střeva u myší, který byl vyvolán podání dextran sulfátu sodného. Jedná se o model lidských střevních zánětu, tj. Crohnovy nemoci a ulcerózní kolitidy.

Nejprve autoři zjistili, že glukany posilují fagocytózu (schopnost pohlcovat částice, např. bakterie) neutrofily (imunitní buňky). Tím se zvýší obranyschopnost. Zjistilo se také, že díky glukanům se snižuje produkce cytokinu, který posiluje zánět, TNF alfa.

Další část studie byla prováděná na myších. Těm byl podán dextran sulfát a vyvolán zánět, který se projevil průjmy, krvácením konečníku, ztrátou hmotnosti, zkrácením střeva atd.

Myši, které však kromě dextranu dostaly také glukany z hlívy byly v mnohem lepším stavu. Sice se také objevily průjmy a krvácení z konečníku, ale v mnohem menší míře,

Poté autoři analyzovali tlusté střevo myší. Zde se ukázalo, že myši, které byly léčené pouze dextranem měly mnohem kratší střevo než myši zcela zdravé a myši léčené dextranem a glukany, tj. 4,8 cm vs, 7,1 cm u zdravých myší a myší s glukany. Zatímco u myší pouze s dextranem byly hodnoty TNF alfa vysoké, u myší s glukany výrazně poklesly. Naopak se zvýšily hodnoty slizničního imunoglobulinu IgA, který je potřebný jak pro ochranu střeva, tak pro udržení rovnováhy a zdraví střeva.

V této studii tedy autoři prokázali, že glukany z hlívy modulují imunitní odpověď, posilují obranyschopnost a snižují zánět ve střevě. Je pravděpodobné, že by takto fungovaly také u lidí.

Hu QYuan BWu X,  Dietary Intake of Pleurotus eryngii Ameliorated Dextran-Sodium-Sulfate-Induced Colitis in Mice. Mol Nutr Food Res. 2019 May 24:e1801265. doi: 10.1002/mnfr.201801265.