Čínský herbář
Čeština
Zpět na Stravování

Dietetika na pročištění horka

Všeobecné zásady

Pacientům s těmito stavy prospívají hořké, chladné a ostré potraviny. Obecně je vhodný zvýšený příjem syrových potravin - ovoce a zeleniny. Tento přístup k jídelníčku prospívá rovněž lidem s horkým založením a nadbytkem yang, a to i pokud nemají žádné příznaky.
 
Akutní obrazy horkosti
Během akutních obrazů horkosti, například těch vyznačujících se akutní horečkou, pocením a žízní, je nezbytné udržovat správný objem tekutin. Nejlepším přístupem je příjem velkého množství tekutin, jako jsou ovocné a zeleninové džusy, bylinkové čaje a vývary či lehké polévky - pokud možno teplé či mající pokojovou teplotu. Chlazeným či ledovým tekutinám se je nejlépe vyhýbat, neboť mají škodlivý vliv na slezinu.
Během záchvatu větrné horkosti dochází k zadržování horkosti v povrchových vrstvách těla (na úrovni wei) a je třeba otevřít póry (pocení), aby byly škodlivé organismy vyplaveny ven. Obrazy větrné horkosti jsou akutní a sebeomezující, proto je třeba úpravy jídelníčku dodržovat pouze několik dní. Ostré, chladné a rozptylující potraviny jsou užitečné ke svačinám či v polévkách, zvláště máta peprná, hrušky, ředkvičky, řeřicha či zelí. Ohřívajícím a doplňkovým potravinám, jako jsou jehněčí, hovězí, kuřecí, korýši a ohřívající koření, je třeba se vyhnout.
 
Chronické obrazy horkosti
Postupy vaření zvyšující tepelnou (ohřívající) podstatu potravin, například pečení, smažení a fritování, nejsou vhodné. Doporučujeme lehčí tepelnou úpravu, jako je dušení v páře a rychlé osmažení na pánvi wok. Některé celé syrové potraviny jsou užitečné (s výjimkou žaludeční horkosti, viz níže) proti doprovodným nedostatečnostem jakékoli závažnosti. Kombinujte syrové potraviny s vařenými nebo je lehkým blanšírováním mírně ohřejte, aby si uchovaly čerstvost.
Vyhýbejte se ohřívajícím a povzbuzujícím látkám, zvláště alkoholu, kávě, červenému masu, vydatným krémovým či fritovaným jídlům. Močopudné potraviny, například celer, okurky a řepa, jsou užitečné podporou tvorby moči, a tím vytváření únikové cesty pro horko.
 
Všeobecné poznámky
Ano: krátké doby vaření, vaření ve velkém objemu vody, dušení v páře, rychlé osmažení na pánvi wok; vodnaté polévky s velkým množstvím zeleniny, některé syrové potraviny (zvlášť saláty, klíčky a výhonky a šťávy); obecně větší objem tekutin
Ne: fritování, barbecue nebo pečení; přejídání.
 
Prospěšné
Celer, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), okurka, hlávkový salát, vodnice, chřest, lilek, čínské zelí, kapusta, rajčata, brokolice, květák, cuketa, jablka, hrušky, meloun, jáhly, pšenice, ječmen, tofu, tempeh, sojové mléko, jogurt, klíčky mungo fazolí a vojtěšky, chaluhy, spirulina, krabí maso
 
Žaludeční horko
Zahleňující potraviny k ochlazení, zvlhčení a potažení vnitřního povrchu žaludku: rýže, ječmen, jáhlová nebo ovesná kaše, banány, avokádo, okurky, špenát, hlávkový salát, rukola (roketa setá), řeřicha, zelí (vařené či šťáva), tofu, sojové mléko, jogurt
 
Jaterní horko
Máta peprná, mungo fazole a jejich klíčky, celer, vodnice, bílá ředkev (daikon), chaluhy, hlávkový salát, pampeliška, okurka, řeřicha, jáhly, tofu
 
Horko v plicích
Řeřicha, jablka, hrušky, broskve, jahody, citron, ředkvička, dýně, zelí, květák, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), houba rosolovka řasotvará
 
Horko v krvi
Ochlazující a protikrvácivé potraviny v případě krvácení: lilek, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), kaki, citron, celer, hlávkový salát, olivy
 
Omezte či se vyhýbejte
Chilly, skořice, zázvor, černý pepř, česnek, hořčice, křen, káva, čokoláda, zahřáté (především levné) rostlinné oleje, červené maso (především jehněčí), kuřecí, alkohol, ocet, krevety, strašek kudlankový, sýr, vejce, nadměrné množství soli, burské oříšky
 

Žaludeční horko

V případě obrazů žaludeční a střevní horkosti mohou být celé syrové potraviny příliš fyzicky drsné a dráždivé při kontaktu s již zanícenými tkáněmi. Naproti tomu šťávy snáší tělo mnohem lépe. Ostatní potraviny bude nejspíše nutné dobře tepelně zpracovávat nebo dokonce v těžších případech rozmačkat na kaši, aby byly dostatečně měkké, dokud horko a zánět neustoupí a žaludek nezesílí.
 

Vlhké horko

Zásady se příliš neliší od těch platných pro jídelníčky zaměřené na odstranění horka a vysušení vlhkosti; závisí na poměru horka a vlhkosti. Podíly složek potravy jsou podobné těm týkajícím se horka obecně, pouze s mírně nižším zastoupením sacharidů (20-30 %) a více luštěninových a sojových bílkovin namísto živočišných. Zda jsou vhodné syrové potraviny závisí na stupni přítomné vlhkosti. Reakce jednotlivých osob se budou lišit a je proto nutné experimentovat s různými poměry syrových, vařených a na sacharidy bohatých potravin. Důležitou vlastností jídelníčku pro léčbu vlhkého horka je vyškrtnutí určitých potravin, které zhoršují vlhké horko, zvláště pak alkoholu, sýru, fritovaného jídla a tučného masa.
 
Všeobecné poznámky
Jezte méně; lehká jednoduchá jídla, určité množství syrových potravin a šťáv; dostatek lehce povařené listové zeleniny
 
 
 
Prospěšné
Jáhly, pšenice, ječmen, fazole azuki, celer, mrkev, špenát, mangold řapíkatý (římský špenát), lilek, čínské zelí, rajčata, brokolice, hrách, květák, chřest, citrony, brusinky, řeřicha, rukola (roketa setá), hlávkový salát, ředkvička, bílá ředkev (daikon), luštěniny, klíčky mungo fazolí a vojtěšky, tofu, tempeh, zelený a černý čaj, voda
Zřídka: olivový olej, kořenová zelenina
 
Játra/žlučník
Mungo fazole, klíčky mungo fazolí a vojtěšky, celer, chaluhy, hlávkový salát, tofu, listová zelenina, houževnatec jedlý (šiitake), mátový čaj, chryzantémový čaj, pampeliškový čaj
 
Močový měchýř
Fazole azuki, mungo fazole, sladový čaj, celer, chřest, zředěný citronový džus, brusinkový džus, borůvky, meloun, pampeliškový čaj, zelený čaj
 
Omezte či se vyhýbejte
Alkohol, mastné jídlo, fritované jídlo, tučné maso, vejce, sýr, cukr, koncentrovaná sladidla, čokoláda, fastfoodové jídlo, ořechy a semínka (zvláště burské oříšky), chilly, skořice, zázvor,černý pepř, česnek, hořčice, křen, káva, ocet, krevety, strašek kudlankový, nadměrné množství soli
 

Hlenové horko

Celková skladba jídelníčku zaměřeného k odstranění hlenového horka se podobá skladbě jídelníčku určeného k léčbě vlhkého horka. Kde je to vhodné, lze přidat potraviny spojené výslovně s hlenovým horkem. Hlenové horko se má sklony hromadit v plicích, proto mohou potraviny spojované s plícemi, například hrušky, pomoci.
 
Všeobecné poznámky
Jezte méně; lehká jednoduchá jídla, určité množství syrových potravin a šťáv; dostatek lehce povařené listové zeleniny
 
Prospěšné
Bambusové výhonky, řeřicha, ředkvičky, chaluhy a mořské řasy, vodnice, kaki, houževnatec jedlý (šiitake), rýžové mléko
 
Omezte či se vyhýbejte
Všechny mléčné výrobky, zmrzlina, cukr, tučné maso, vejce, tofu, tempeh, sojové mléko, sojová omáčka, ořechy a semínka (zvlášť burské oříšky), banány, avokádo, ananas,sůl, káva, alkohol, čokoláda