Čínský herbář
Čeština
Zpět na Stravování

Dietetika u sucha

Všeobecné zásady

Sucho postihuje především plíce a žaludek a související tkáně. Sucho může (avšak nemusí) být spojeno s nedostatečností yin. Pacienti sice mohou trpět suchem bez jakékoli nedostatečnosti yin, avšak jen velmi zřídka trpí nedostatečností yin bez jakéhokoli doprovodného sucha. Běžné tělní tekutiny jsou z celého tělesného yin nejpovrchnější a nejsnáze dojdou úhony. Rovněž se však nejrychleji obnoví. Potraviny určené k zvlhčení sucha mají sklony k promazávání a tvorbě hlenu: tím se liší od těch zvyšujících yin, neboť ty bývají velmi výživné a bohaté na bílkoviny. Některé z potravin prospívajících yin však mívají i zvlhčující účinky.
 
Plíce
Potraviny horké, ostré, hořké a rozptylující podstaty: tabák, chilli, káva, hořký meloun, citrony
 
Žaludek
Malá množství mléka a mléčných výrobků, jako je máslo a jogurt, hrušky, jablka, banány, tofu, tempeh a sojové mléko, ječmen, jáhly, houba rosolovka řasotvará, ucho Jidášovo, mandle, piniová semínka, burské oříšky, sezamová semínka, vejce, vepřové, sleď
 
Omezte či se vyhýbejte
Houba rosolovka řasotvará, tofu, chřest, prášek z kůry jilmu plavého, ječmen, jáhly, rýže, lepkavá (sladká) rýže, oves, pražený ječmen, fazole mungo, sladké brambory, hrušky, spirulina, španělská makrela, sardinky