Čínský herbář
Čeština
Zpět na Stravování

Dietetika u vlhkosti a zahlenění

Všeobecné zásady

Při léčbě vlhkosti a zahlenění je třeba vzít u jídelníčku v úvahu dvě věci. Zaprvé se je třeba vystříhat jídel vytvářejících vlhkost a zahlenění, jako jsou mléčné produkty, průmyslově zpracované sacharidy, sladkosti a vydatné či přehnaně umělými přísadami doplněné potraviny. Zadruhé je třeba dodržovat jídelníček podporující vysokou výkonnost sleziny a žaludku.
V případech, kdy by úplné odstranění nevhodných potravin pacienta příliš omezovalo, lze provést určité úpravy a zkoušet různé kombinace. Vzniku vlhkosti lze konkrétně bránit přidáváním hořkých, ostrých nebo vysušujících potravin do vydatných či nasládlých jídel. Mezi běžné příklady tohoto přístupu patří kombinace masa s hořčicí, křenem a hořkými či ostrými zeleninami, jako jsou vodnice a dýně, podávání ostrých směsí (připravených se spoustou cibule, česneku či pesta) k těstovinám, kombinace sýru a čatní, popíjení vína k masitým jídlům a zeleného čaje ke smaženým a upřednostňování hořkých světlých piv. S trochou přemýšlení dokonce nedá žádnou zvláštní námahu upravit typický západní jídelníček tak, aby nebyl tak nezdravý a nevytvářel tolik vlhkosti.
 
Všeobecné poznámky
Platí zde všeobecné zásady a výběr potravin jako v případě udržování zdravé Qi sleziny.
Ano: Klaďte důraz na hořké a ostré chutě; veškeré jídlo vařené a teplé; nízký příjem tuků a olejů, mléčných výrobků a cukru; jezte menší porce při každém jídle
Ne: Nejezte pozdě v noci, vyhýbejte se smaženým a fastoodovým jídlům.
 
Prospěšné
Pohanka, ječmen, kukuřice, žito, kváskový chléb, kmínový žitný chléb, perník, pražené ovesné vločky, hlávkový salát, celer, dýně, cibule, šalotka, česnek, vodnice, řeřicha, fazole azuki, bob, ředkvička, extra panenský olivový olej, hořčice, křen, křepelčí maso, škeble, libové maso, černý a bílý pepř, hřebíček, kardamom, muškátový ořech, semínka kopru, listy koriandru, dobromysl (oregano), tymián, bazalka, čerstvý zázvor
Zřídka: sladké brambory, jamy, batáty, brambory, černý a zelený čaj
 
Plíce, dutiny
Ředkvička, bílá ředkev (daikon), vodnice, cibule, šalotka, česnek, listová hořčice, křen, zázvor, pískavice řecké seno, semínko fenyklu, paprika (koření), řeřicha
 
Močový měchýř
Fazole azuki, semínko fenyklu, zázvor, pískavice řecké seno, hrách
 
Omezte či se vyhýbejte
Pšenice, zmrzlina a mléčné výrobky (s výjimkou syrového kozího mléka a jogurtu), cukr a koncentrovaná sladidla, tučné maso (zvláště vepřové a kachní), vejce, tofu, tempeh, sojové mléko, sádlo, máslo, margarín, čokoláda, ořechy a semínka (zvláště burské oříšky), avokádo, syrové a sušené ovoce (zvláště banány a tropické ovoce), sůl, ocet, pivo
 

Podíly složek potravy

Sacharidy je třeba užívat s mírou, neboť bývají sladké a v nadměrném množství by mohly vytvářet nebo zhoršovat vlhkost. Obecně mohou sacharidy tvořit až 30-40 % jídelníčku. Nejlepšími zdroji jsou vysušující druhy - rýže, žito, ječmen, jáhly a oves.
Směs sladké, hořké a ostré zeleniny se může na skladbě jídelníčku podílet až 40-50 %. Zbytek mohou tvořit malá množství vysoce hodnotných živočišných bílkovin, zhruba 10 % postačí. Sojové bílkoviny, zvláště tofu, mohou pacienta při nadměrném příjmu příliš ochlazovat a zvlhčovat. Ořechům a semínkům se je třeba vyhýbat.